Wrocławski mięsny

Wrocławski mięsny - to grupa rasowa gołębi, wyhodowania jej podjęto się w Akademii Rolniczej we Wrocławiu, w 1994 zakończono krzyżowanie twórcze - obecnie trwa namnażanie. Rasy wyjściowe to: samce - gołąb pocztowy sportowy, a samice - to rasa ryś polski. Samce gołębi, mieszańce pierwszego pokolenia krzyżowano z samicami rasy king i autoseksingowymi gołebiami amerykańskimi mięsnego kierunku użytkowego. Jest to rasa wykorzystywana z dobrym efektem do krzyżowania z innymi rasami mięsnymi.

Wrocławski mięsny to jedna z ras gołębi hodowlanych, której głównym przeznaczeniem jest produkcja mięsa. Jest to duży i masywny gołąb, o mocnej budowie ciała. Jego masa ciała może osiągać nawet 500-600 gramów. Wrocławski mięsny gołąb ma szeroki tułów i bardzo silne kości, co jest ważne dla wytrzymałości podczas hodowli w warunkach przemysłowych. Gołąb ten ma krótki, muskularny szyjki oraz szerokie i głębokie piersi. Ma również małą i zaokrągloną głowę z małymi oczami. Jego upierzenie jest zazwyczaj koloru białego, choć mogą również występować odmiany kolorowe. Rasa Wrocławski mięsny jest hodowany głównie ze względu na wysoką jakość i smaczność mięsa, które jest charakterystyczne dla tej rasy. Gołębie te są wykorzystywane zarówno w hodowli przemysłowej, jak i amatorskiej. Mięso wrocławskiego mięsnego gołębia jest cenione za niską zawartość tłuszczu i bogate wartości odżywcze. Rasa gołębia Wrocławski mięsny jest popularna w naszym pięknym kraju, zwłaszcza we Wrocławiu, skąd pochodzi jej nazwa. Wrocławski Klub Hodowców Gołębi Mięsnych dba o promocję i ochronę tej rasy gołębi.

Pierwsze pary hodowlane znoszą od marca do listopada 12 jaj, w tym 85% zapłodnionych. Odchów piskląt wynosi 90%, masa ich ciała w wieku 28 dni jest równa 600-750 g. Wydajność części jadalnych wynosi 82-87%. Gołębie dorosłe mają krępą, dobrze zbudowaną sylwetkę, nogi szeroko ustawione, pierś szeroka wypukła.

Jakie są zalety mięsa gołębi?

Mięso gołębi ma dość wysoką wartość odżywczą, 9 razy większą niż mięso z kurczaka. Potrawy z mięsa gołębi bardzo dobrze wpływają na odżywienie organizmu, zwłaszcza u kobiet w ciąży, niedożywionych dzieci czy osób dopiero się obudziły. Istnieje wiele odmian gołębi, które różnią się cechami, takimi jak rozmiar czy kolor. W medycynie Wschodu mięso gołębi jest przeciętnie słone, ma bogaty skład odżywczy i pyszny smak, jest klasyfikowana jako dobra odżywcza żywność dla osób starszych i dzieci oraz tych, które właśnie wyzdrowiały z choroby. Jaja gołębie zawierają dość typowe składniki odżywcze: 9,5% białka, 6,4% węglowodanów i składniki odżywcze takie jak wapń, żelazo, fosfor. A jakie działanie ma mięso gołębi? Mięso gołębi ma działanie tonizujące na nerki, śledzionę, żołądek, krew. Zaleca się spożywanie mięsa gołębi w przypadkach osłabienia, pragnienia, zapomnienia, bezsenności, załamania nerwowego, u kobiet przy objawach utraty krwi i zablokowaniu cyklu miesiączkowego. Według Medycyny Tradycyjnej mięso gołębi stosowane jest także jako lek w leczeniu takich chorób.

W Polsce mięso młodych gołębi ras mięsnych jest mało popularne. Cechują je walory smakowe i dietetyczne, stąd w wielu krajach jest cenione przez konsumentów. Mięso gołębia jest szczególnie wskazane w żywieniu dzieci oraz osób chorych i rekonwalescentów. Mięso tych ptaków jest produktem delikatesowym, którego walory są doceniane w innych krajach. W Polsce było również popularne i chętnie spożywane, jednak obecnie ta tradycja zanikła. Jest to związane z jego ograniczoną dostępnością na rynku i brakiem znajomości jego walorów wśród konsumentów. Należy mieć nadzieję, że popularyzacja tego rodzaju mięsa spowoduje wzrost zainteresowania wśród konsumentów oraz wzrost jego produkcji w naszym kraju, a tradycja jego spożywania kiedyś powróci. Może nie w takim stopniu jak w przypadku popularnych kurcząt brojlerów, aczkolwiek może stanowić nie lada rarytas i ceniony produkt delikatesowy do przygotowywania wykwintnych dań o unikalnych walorach smakowych i odżywczych. Hodowla gołębi mięsnych jest także dobrą alternatywą dla drobnych gospodarstw rolnych dysponujących budynkami inwentarskimi, które można przystosować.

Rasy gołębi mięsnych

Używamy plików cookie, aby zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej witryny i poprawić Twoje doświadczenia. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą politykę cookies oraz politykę prywatności