Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w polityce cookies    Zamknij

Cauchois

by admin
Cauchois (czyt. koszua) - to jedna z najstarszych ras francuskich. Wyhodowana w wyniku skrzyżowania ras: garłacz mondain, carneau i gołębi lokalnych, polnych. Należy do grupy gołębi mięsnych. Masa ciała dochodzi do 800g, głowa jest średniej wielkości, dziób średniej długości - jego barwa zależy od ubarwienia upierzenia. Gołębie niebieskie i czarne mają czarny dziób, a niebieskopłowe, czerwone i żółte - kolor rogowy. Woskówki gładkie, tęczówki pomarańczowoczerwoneowego przez fioletowoczerwone po ciemne. Szyja gruba, średnio długa, trochę rozdęta. Pierś szeroka, linia grzbietowa opada ku ogonowi, skrzydła normalne, sterówki długie, nogi średniej długości. Skoki nieupierzone, ubarwienie ceglasto-cętkowate. Na pogdaradlu biały, półksiężycowany śliniaczek, zasięg hodowli - międzynarodowy.

Rasy gołębi mięsnych