Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w polityce cookies    Zamknij
Grzywacz, gołąb grzywacz (Columba palumbus) – średniej wielkości ptak wędrowny z rodziny gołębiowatych (Columbidae), największy spośród gatunków gołębi dzikich występujących w Polsce. Upierzenie ciemnopopielate o niebieskim odcieniu. Głowa i górna część, szyi niebieskawo-szara, pierś jasnopopielata, przyprószona jasno-rdzawo. U starszych sztuk i tych z wcześniejszego lęgu na szyi i po bokach w pobliżu głowy biały pasek. Ogon od spodu jasnoszary, od góry ciemnoszary, na końcu czarny. Skrzydła ciemno-stalowe z białymi brzegami piór. Na skrzydłach przy zgięciu białe, długie plamy, dziób czerwony. Samica posiada barwy mniej wyraźne oraz słabszy połysk szyi i piersi. Gołąb Grzywacz jest większy od gołębia domowego - jego długość - to ok. 45 cm, rozpiętość skrzydeł do 80 cm, masa około 0,5 kg. Nie zagrożony wyginięciem. Grzywacz to ptak przelotny, przebywa u nas od końca marca do końca października, żyje głównie w dużych lasach - najchętniej dębowych - w pobliżu pól i łąk, występuje także w parkach i ogrodach oraz na polach. Żywi się głównie nasionami zbóż, traw i krzewów, owadami, owocami drzew (buczyna i żołędzie), zjada także ślimaki i dżdżownice. Gołąb Grzywacz lata niezbyt szybko, ale czasami osiąga nawet 90 km/h. W kwietniu samica składa 2 jaja, które wysiaduje przez 17 dni - Gniazdo buduje z kawałków gałązek i trawy na wysokich drzewach, w połowie ich wysokości. Grzywacze lęgną się 2-3 razy w roku.

Rasy gołębi lotnych i ozdobnych
Przetłumacz na angielski  chiński