Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w polityce cookies    Zamknij

Kurak maltański

by admin
Kurak maltański - rasa wywodząca się z południowej Azji, stamtąd w wiekach XVI-XVII importowano go do Europy. Stały się rasą wyjściową dla wielu odmian: gołąb duży maltański, mały maltański, florentyński, modeński i inne. Typ współczesny w swoim genotypie geny bagdety francuskiej. W Stanach Zjednoczonych hodowany jest amerykański kurak maltański, który różni się od stansdarowego tym że ma krótszą szyję, krótsze nogi i dłuższy tułów i większą masę. Jest przedstawicielem rasy mięsnej, ale zalicza się do też do gołębi ozdobnych, wystawowych ponieważ kuraki zatraciły cechy gołębia mięsnego. Mają delikatną budowę ciałą, nazwa wzięła się od sylwetki przypominającej kurę. Głowa jest głądka, dziób długi o barwie cielistej lub ciemnej, w zależności od koloru upierzenia. Obwódki oczne wąskie, ich barwa cielista. Tęczówki ptaków białych są ciemne, a u pozostałych - żółtopomarańczowe. Szyja długa przyppominająca szyję gęsi, pierś szeroka, grzbiet szeroki i łęgowaty, skrzydła krótkie, ułożone normalnie, sterówki krótkie. Ogon szeroki płaski z 14 sterówkami uniesionymi ku górze, nogi długie, nieopieżone. Nie mają kruczołu kuprowego - dlatego pióra wilgotnieją podczas deszczu. Ubarwienie jest zróżnicowane: białe, niebieskie, czekalodowe, czarne i czerwone. U niebieskich i czekalodowych spotyka się ciemne pasy na skrzydłach i ciemny poprzeczny pas na końcach sterówek. Płodność jest niska, masa dochodzi do 700g, dzielność lotowa jest bardzo ograniczona. Rasa ma zasięg międzynarodowy, w Polsce występuje w Gnieźnie, Podrzewiu, Sędzinach.

Rasy gołębi mięsnych
Przetłumacz na angielski  chiński