Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w polityce cookies    Zamknij

Strasser

by admin
Strasser - miejsce wyhodowania tej rasy powoduje rozbieżności. Czesi twierdzą że została wyhodowana na Morawach w wyniku krzyżowania ras: polski błękitny, ryś polski, pstry czeski, stawak i kurak maltański. Aczkolwiek Hoffman (za Peterfi'm, 1982) twierdzi że starssery są efektem krzyżowania kuraków florenckich z modeńskimi. Opis wzorca pojawił się w końcu XIX wieku, na wystawach pojawiły się w 1903 w Berlinie i w Hanowerze. Typ mięsny, wyhodowano wiele odmian o różnym ubarwieniu. Mają dużą głądką głowę z szerokim wypukłym czołem. Tęczówka oka jest żółtopomarańczowa, obwódki oczne słabo rozwinięte, sylwetka ma wrażenie masywnej i zbitej. Skrzydła ułożone normalnie, tułów długi o szerokiej wypukłej piersi. Masą ciałą dorównują kingom do 1000g, masę ubojową 600-700g osiągają w 4 tygodniu. Upierzenie białe, głowa i przedni górny odcinek szyi, skrzydła, grzbiet, zad, pióra nad i pod ogonem jak również sterówki mogą być: czarne, czerwone, niebieskie, żółte. Zdolność lotowa ograniczona, zasięg hodowli międzynarodowy. W Polsce hodowane są w Mochowie, Poznaniu, Szczecinie i Wrocławiu.

Rasy gołębi mięsnych