Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w polityce cookies    Zamknij

King

by admin
King to rasa wyhodowana w USA, w wyniku krzyżowania twórczego i selekcji skierowanej na cechy mięsne, należy do ras mięsnych. Do krzyżownia użyto ras: duchess, kuraki maltańskie, olbrzymy rzymskie i pocztowe (sportowe). Masa ciała dorosłych gołębi dochodzi do 800-1100g, upierzenie jest białe, czarne, beżowe i inne. Ich sylwetka jest krępa, krótka, o bardzo szerokiej i wypukłej piersi. Charakterystyczna jest lekka łęgowatość wskutek uniesionych lekko sterówek - po kurakach maltańskich. Skoki i palce nie są opierzone, skrzydła normalne, zdolność lotowa ograniczona - utzrymywane są na fermach w wolierach, ale mogą być również hodowane w gołębnikach z wyjściem na duży dach. Gołębie te są płodne i troskliwe. Para hodowlana odchowuje od wczesnej wiosny do późnej jesieni nawet 12 młodych. Ptaki mają najwyższą niesność od czerwca do sierpnia włącznie, najniższą od grudnia do lutego. W 25-30 dniu życia pisklaki osiągaja ubojową masę ciałą 600-700g. Są transportowanie w koszach po 20sztuk(70x50x20cm). Partię 100sztuk młodych do uboju transportuje się w koszach o wymiarach 3,6x2,4x0,2m. Pary hodowlane powinny charakteryzować się:
  • niesność roczna - 14 jaj
  • zapładnialność jaj - 95%
  • klujność piskląt - 85%
  • śmiertelność do wieku ubojowego - 5%
  • śmiertleność wśród dorosłych ptaków - 5%
  • ptaki zakwalifikowane do uboju - 75%
  • masa ciała młodego gołębia przed ubojem - 0,6-0,7kg

Rasa ma zasięg międzykontynentalny. W Polsce hodowla też jest rozpowszechniona - Szczepanów, Warszawa, Poznań, Śrem.

Rasy gołębi mięsnych
Przetłumacz na angielski  chiński