Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w polityce cookies    Zamknij
Wrocławski mięsny - to grupa rasowa gołębi, wyhodowania jej podjęto się w Akademii Rolniczej we Wrocławiu, w 1994 zakończono krzyżowanie twórcze - obecnie trwa namnażanie. Rasy wyjściowe to: samce - gołąb pocztowy sportowy, a samice - to rasa ryś polski. Samce mieszańce pierwszego pokolenia krzyżowano z samicami rasy king i autoseksingowymi gołebiami amerykańskimi mięsnego kierunku użytkowego. Pierwsze pary hodowlane znoszą od marca do listopada 12 jaj, w tym 85% zapłodnionych. Odchów piskląt wynosi 90%, masa ich ciała w wieku 28 dni jest równa 600-750g. Wydajność części jadalnych wynosi 82-87%. Gołębie dorosłe mają krępą, dobrze zbudowaną sylwetkę, nogi szeroko ustawione, pierś szeroka wypukła.

Rasy gołębi mięsnych
Przetłumacz na angielski  chiński