Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w polityce cookies    Zamknij

Czy zastanawiałeś się

co je gołąb ?

Jeśli jesteś hodowcą napewno wiesz, jeśli dopiero zaczynasz przygodę z gołębiami to się dowiesz.
Hodowcy przede wszystkim aplikują swoim podopiecznym poszczególne komponenty paszowe, oceniając je wedle tego czy gołębie jedzą je mniej lub bardziej chętnie - zapominają jednak że istotne dla jakości karmy są nie tyle walory smakowe, co odpowiednia zawartość niezbędnych dla życia substancji odżywczych

Preferowana kolejność dań
Jeśli podamy jakiemukolwiek zwierzęciu mieszankę różnych środków spożywczych - zawsze wybiorą w pierwszej kolejności to co lubią najbardziej. NIe ianczej zachowują się gołębie - ale preferencje żywieniowe zmieniają się u gołębi w zależności od przyzwyczajeń i pór roku. Z badania upodobań gołębi można zestawić następującą listę przysmaków:
  • Białe orzeszki ziemne
  • Żółty groch
  • Wyka
  • Biały ryż
  • Pszenica
  • Małe ziarna kukurydzy
  • Białe sorgo (dari)
  • Ziarna owsa
  • Zielony groszek
  • Czerwone sorgo
  • Ziarna rzepaku
  • Proso
  • Brązowy groch
  • Mały bób
Na kolejność wyboru ziaren ma wpływ ich kolor a nie smak - gołębie mają zmysł smaku bardzo słabo rozwinięty, zawsze wolą jasną karmę od ciemnej. Przy niskim temperaturach gołębie chętnie jedzą większe ziarna kukurydzy. Uwielbianym przez gołębie daniem są łuskane białe orzechy ziemne, często stosowane przez hodowców jako wabiki, zawierają duże ilości białka i tłuszczów.

Skład karmy a konsystencja odchodów
Mieszanki karm z wysoką zawartością roślin strączkowych powstały w wyniku wieloletnich doświadczeń, mających na względzie dobro ptaków, ich lęg, możliwości hodowlane i jakość odchodów. Ustalono na przykład że rośliny strączkowe wpływają dobzre na wzrost młodych - bo zawarte w niech białko lepiej pokrywa zapotrzenowanie na nie, niż to które zawierają zboża.
Przyczyną zestalenia odchodów przy podawaniu roślin strączkowych jest wysoka zawartość taniny - garbnik o działaniu ściągającym spotykany w pewnych nasionach - wpywa ona na zmniejszanie ilości wody w jelitach co powoduje wydalanie zestalonego kału.
Niestrawiona skrobia z niektórych substancji odżywczych sprawia że kał jest rzadki i lepki, podczas gdy np jęczmień wpływa korzystnie na jego konsystencję. Lepki i rzadki kał powstaje też gdy w karmie jest zbyt wysoka zawartość soli kuchennej.
Codzienne menu gołębi zmieniamy w zależności od ich potrzeb i pory roku. Parom ropłodowym podajemy miesznkę dla gołębi rozpłodowych o wysokiej jakości energetycznej z dużą ilością białka. Na jesieni dostają karmę dla gołębi pierzących się, a w zimie, bogatą energetycznie karmę zimową.
Najprostszym sposobem odżywiania jest podawanie odpowiedniej karmy w granulacie - miusimy tylko regulować jej ilość. Dzięki optymalnemu odżywnianiu wzrasta popęd płciowy gołębi, młode rosną szybciej, pióra ptaków są zdrowsze, mocniejsze i bardziej połyskliwe
co jedzą gołębie