Korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookie z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Więcej informacji można znaleźć w polityce cookies    Zamknij

Cauchois (czyt. koszua) - to jedna z najstarszych ras francuskich. Wyhodowana w wyniku skrzyżowania ras: garłacz mondain, carneau i gołębi lokalnych, polnych. Należy do grupy gołębi mięsnych. Masa ciała dochodzi do 800g, głowa jest średniej wielkości, dziób średniej długości - jego barwa zależy od ubarwienia upierzenia. Gołębie niebieskie i czarne mają czarny dziób, a niebieskopłowe, czerwone i żółte - kolor rogowy. Woskówki gładkie, tęczówki pomarańczowoczerwoneowego przez fioletowoczerwone po ciemne. Szyja gruba, średnio długa, trochę rozdęta. Pierś szeroka, linia grzbietowa opada ku ogonowi, skrzydła normalne, sterówki długie, nogi średniej długości. Należy do grupy gołębi uformowanych, pod względem budowy ciała plasuje się pomiędzy gołębiami średnimi i ciężkimi. Jego cechą charakterystyczną jest mnogość barw i wzorów rysunków na upierzeniu.
Skoki nieupierzone, ubarwienie ceglasto-cętkowate. Na pogdaradlu biały, półksiężycowany śliniaczek, zasięg hodowli - międzynarodowy. W Polsce nazywany jest po prostu koszua. Hoduje się mnóstwo odmian barwnych gołębi Cauchois. Wszystkie je można podzielić na 3 duże grupy:
  • cętkowane - zwane też łuskowanymi, mogą być czerwone, żółte, brzoskwiniowe i hiacyntowe
  • pasiaste - niebieskie z białymi lub czerwonymi pasami, płowo-niebieskie z żółtymi lub białymi pasami, płowo-czerwone, płowo-żółte
  • jednobarwne - czerwone, żółte lub czarne


cauchois - koszua

Rasy gołębi mięsnych