Cauchois - gołębie koszua - gołąb koszua
Cauchois (czyt. koszua) - to jedna z najstarszych ras francuskich wywodzącą się z Caux w Normandii. Pierwsze wzmianki o gołębiu cauchois pochodzi z XVII wieku. Rasa Cauchois wyhodowana w wyniku skrzyżowania ras: garłacz mondain, carneau i gołębi lokalnych, polnych. Należy do grupy gołębi mięsnych. Masa ciała dochodzi do 800g, głowa jest średniej wielkości, dziób średniej długości - jego barwa zależy od ubarwienia upierzenia. Gołębie niebieskie i czarne mają czarny dziób, a niebieskopłowe, czerwone i żółte - kolor rogowy.
Woskówki gładkie, tęczówki pomarańczowoczerwoneowego przez fioletowoczerwone po ciemne. Szyja gruba, średnio długa, trochę rozdęta. Pierś szeroka, linia grzbietowa opada ku ogonowi,
skrzydła normalne, sterówki długie, nogi średniej długości.
Skoki nieupierzone, ubarwienie ceglasto-cętkowate. Na pogdaradlu biały, półksiężycowany śliniaczek, zasięg hodowli - międzynarodowy. W Polsce nazywany jest po prostu koszua. Hoduje się mnóstwo odmian barwnych gołębi Cauchois. Wszystkie je można podzielić na 3 duże grupy:
- cętkowane - zwane też łuskowanymi, mogą być czerwone, żółte, brzoskwiniowe i hiacyntowe
- pasiaste - niebieskie z białymi lub czerwonymi pasami, płowo-niebieskie z żółtymi lub białymi pasami, płowo-czerwone, płowo-żółte
- jednobarwne - czerwone, żółte lub czarne