Gołąb King
King to rasa wyhodowana w USA, w wyniku krzyżowania twórczego i selekcji skierowanej na cechy mięsne, należy do ras mięsnych. Do krzyżownia użyto ras: duchess, kuraki maltańskie, olbrzymy rzymskie i pocztowe (sportowe). Masa ciała dorosłych gołębi dochodzi do 800-1100g, upierzenie jest białe, czarne, beżowe i inne. Ich sylwetka jest krępa, krótka, o bardzo szerokiej i wypukłej piersi.
Charakterystyczna jest lekka łęgowatość wskutek uniesionych lekko sterówek - po kurakach maltańskich. Skoki i palce nie są opierzone, skrzydła normalne, zdolność lotowa ograniczona - utzrymywane są na fermach w wolierach, ale mogą być również hodowane w gołębnikach z wyjściem na duży dach. Gołębie te są płodne i troskliwe. Para hodowlana odchowuje od wczesnej wiosny do późnej jesieni nawet 12 młodych. Ptaki mają najwyższą niesność od czerwca do sierpnia włącznie, najniższą od grudnia do lutego.
- niesność roczna - 14 jaj
- zapładnialność jaj - 95%
- klujność piskląt - 85%
- śmiertelność do wieku ubojowego - 5%
- śmiertleność wśród dorosłych ptaków - 5%
- ptaki zakwalifikowane do uboju - 75%
- masa ciała młodego gołębia przed ubojem - 0,6-0,7kg
Rasa ma zasięg międzykontynentalny. W Polsce hodowla też jest rozpowszechniona - Szczepanów, Warszawa, Poznań, Śrem.